SURINAME….. anders…..route 2
Overweldigende natuur, vogels, dieren én de Amazone indianen.
Crimson-hooded Manakin
De 'Suriname anders route 2 reis' is het logische vervolg op de schitterende 'Suriname anders route 1 reis'. Daar waar de nadruk van de route 1 reis lag op het tropische Amazone regenwoud, gaan we in de route 2 reis meer de totaalbeleving ervaren van wat Suriname te bieden heeft. We gaan meerdere Habitats verkennen van kust, mangrove, savanne, moeras, drasland naar rivieroevers, bos en regenwoud. Ook de unieke cultuur van Suriname zal in deze reis meer de aandacht krijgen. In Suriname leven nog ruim 20.000 oorspronkelijke inheemse bewoners en indianen. Zij leven al duizenden jaren van de natuur los van onze zogenaamde luxe. Deze lokale gidsen weten voor ons alle de unieke soorten te vinden.
Suriname heeft haast geen zandstranden. De kustlijn kenmerkt zich met getijde-modderplaten, wadden en mangrove moerassen. Deze gebieden zijn een paradijs voor kustvogels. Tijdens een verblijf op het water, midden in de moerassen van BigiPan, zullen we deze vogelweelde van dichtbij beleven. Vanaf de kust gaan we de Corantijn rivier op varen om op zoek te gaan naar de Hoatzin, in het Surinaams ook wel stinkvogel genoemd. Bijzondere aan deze vogel is dat hij, op jonge leeftijd, klauwtjes aan de vleugel heeft waarmee hij kan klimmen. Uniek in de vogelwereld. De Corantijn is de grensrivier tussen Guyana en Suriname. We varen het binnenland in waar de Arowak indianen ons blij en gastvrij zullen ontvangen. Zij weten ook als geen ander de weg in hun amazone-oerwoud met al zijn wildlife. Het gaat een unieke ervaring opleveren, dat kunnen we je garanderen.
Terug in Paramaribo bezoeken we het Peperpot nationaal park, een voormalige koffieplantage, waar de natuur nu weer de baas is. Deze bijzondere habitat herbergt vele bijzondere soorten. Hier genieten we van de luxe op de lodge die we even hadden gemist in de jungle. Middels een binnenlandse vlucht, ver het Amazone regenwoud in, bezoeken we het inheemse dorp Palumeu. Hier wonen de Trio en Wayana indianen die hun unieke traditionele cultuur tonen. Het zijn prachtige mensen te midden in deze pure ongerepte regenwouden vol met de meest exotische dieren. Een jungle avontuur om nooit meer te vergeten. In de laatste fase van de reis worden we wakker met het geluid van toekans en zitten we opnieuw aan de Surinamerivier. Natuur, avontuur, chillen en luxe komen samen op deze unieke plek. Het paradijs bestaat echt!
Northeastern puffin snake (Phrynonax polylepis)
Reisbeschrijving.
De vlucht van Amsterdam naar Suriname is rechtstreeks. Op het Johan Adolf Pengel Internationaal vliegveld worden we opgehaald en is het ongeveer nog een uur rijden naar ons gastvrije onderkomen bij Peperpot nationaal park. De eerste vogels zoals de Groene dwergijsvogel, Bonte watertiran, Grote kiskadie, Kaneelattila worden waargenomen. Misschien ook al onze eerste Slakkenwouw. We merken gelijk dat we hier goed zitten als we bediend worden met goddelijke drankjes en hapjes van onze lieve gastvrouw. We nemen een Parbo biertje bij een schitterende zonsondergang over de Surinamerivier, wat een plekje.
De volgende dag hebben we gelijk een prachtige rit voor de boeg naar het westen. We rijden door de districten Saramacca, Coronie en Wageningen met als eindbestemming Maratakka. De bedoeling is om de middag nog te varen over de Maratakka rivier voor Reuzenotter, Blauw-gele Ara en meer wens soortjes. De volgende ochtend doen we weer een boottocht over de Maratakka en nu voor de Toco of Reuzen Toekan. Dit is de enige plek waar je hem kan waarnemen. Na de lunch verplaatsen we ons weer verder richting Nieuw Nickerie om wederom op een boot te stappen naar Bigi Pan. Bigi Pan is de grootste moeras lagune van Suriname. Vanwege het grote aantal broedvogels en honderdduizenden trekvogels, die dit voedselgebied bezoeken, heeft dit gebied een internationale bescherming en erkenning gekregen. Beetje vergelijkbaar met onze Waddenzee. Hier slapen we 2 nachten. Dit bijzondere verblijf is een lodge op palen midden in de lagune. Van hieruit gaan we mooie soorten scoren en fotograferen zoals de Greater Yellowlegs, Black-collared Hawk, White-cheeked Pintail, Snowy Egret, Osprey, Large-billed Tern, Black Skimmer, Great Horned Owl, Wattled Jacana, Brown Pelican, Flamingo, Ringed Kingfisher, Long-winged Harrier en ga zo maar door. En natuurlijk een target soort is de Scarlet Ibis / Rode Ibis, die hier de grootste broedkolonies van de wereld heeft.
Het volgende doel is de Hoatzin bij Apoera, in Suriname ook wel stinkvogel genoemd of 'the Flying Cow'. Dat komt omdat de vogel veel groene bladeren eet van de Mokomoko planten en daarom enorm veel moeten,,,,dat dus. Deze komt voor op enkele eilandjes in de Corantijnrivier onderweg naar Apoera. De Corantijn is de grensrivier tussen Guyana en Suriname. We varen het binnenland in waar de Arowakken indianen van Apoera ons gastvrij zullen ontvangen. We blijven hier 2 dagen en ondernemen tochten met lokale gidsen om hier zo veel mogelijk soorten voor de lens te krijgen. Onder andere de Reuzenotter, Laaglandtapir, Goudagoeti, Red-faced spider monkey en zelfs kans op een Jaguar of Ocelot. Natuurlijk ook onnoemelijk veel tropische vogels, reptielen, amfibieën en insecten. Voor de avonturiers onder ons is het echt genieten. We gaan nog verder het binnenland in naar de laatste eco onderkomen aan de Kabalebo rivier, het Wannawiro nature park. We slapen op een eiland midden in de schitterende Avanavero-watervallen. Na deze geweldige ervaring worden we met de Korjaal (traditionele boot) weer teruggebracht naar Apoera. Hier vandaan nemen we de slaap boot naar Nieuw Nickerie. Onderweg nog de laatste kansen op het zien en fotograferen van die bijzondere Hoatzin.
Nieuw Nickerie is de tweede stad van Suriname. Bij aankomst staat onze trouwe chauffeur al klaar met de bus. Na een mooie rit en een bezoek aan 'Weg Naar Zee', belanden we weer bij ons vertrouwde honk, Peperpot, waar de reis begon. Hier staan de hapjes en drankjes alweer klaar, even zennn. Verwennen mag en de volgende dag hebben we weer een vrije dag om in te vullen. ’s Avonds gaan we een Herping sessie met een herpetoloog doen in Peperpot met kano's. En op zoek naar o.a. de Lanspuntslang/Fer de Lance, Braziliaanse zwerfspin en nog veel meer nachtelijk gespuis.
Klaar voor het klapstuk? We gaan, met een binnenlandse vlucht, naar het dorp Palumeu van de Wayana en Trio indianen. Het ligt aan de Tapanahonyrivier midden in het ononderbroken intact zijnde primaire tropische Amazone regenwoud. Het is één van de gebieden met de hoogste biodiversiteit ter wereld. Wij gaan daar 4 dagen struinen en op zoek naar unieke fotokansen van schitterende natuurwaarnemingen. Bij aankomst worden we verwend met een picknick lunch op het Palawa eiland in de rivier en zien we misschien wel weer een Laagland Tapir. In de namiddag neemt een lokale gids ons mee naar zijn indianendorp Palumeu voor een eerste kennismaking met hun leefwijze in het regenwoud. Op dag twee varen we, nog voor zonsopgang, de Tapanahonyrivier af en ontbijten op het water waar ook de Reuzenotter kan opduiken. Optioneel kan je de Potihil op gaan. Een granieten rots met een geweldig uitzicht over het oerwoud met vogels zoals Channel-billed Toucan, Guianan Toucanet, Red-fan Parrot en de drie grote soorten Ara's die hier voorkomen. Regelmatig vliegt er een Harpy Eagle langs. Na de lunch neemt de gids ons mee om de bril- en gladvoorhoofdkaaiman te zoeken en vogels zoals Golden-headed Manakin, Musician Wren en de Spotted Antpitta . Op dag drie gaan we weer het water op varen naar de Mabukawatervallen. Vanaf het water is het altijd beter kijken naar vogels en wildlife. Hopelijk zien we de Harpy Eagle nog een keer een Drieteenluiaard uit een Bospapaya trekken (blijven dromen natuurlijk, ha ha) maar in princiepe is dat, en ander bijzondere waarnemingen mogelijk. Ook wordt er hier regelmatig een Jaguar gezien. Dag vier. Na het ontbijt weet de gids nog een plekje op het water om te verkennen. In de verte horen we de Brulapen en tijdens het varen zien we misschien nog mooie soorten voorbij komen. na de lunch vliegen we weer terug naar Paramaribo en rijden naar onze laatste accomodatie.
Deze laatste accomodatie is een Glamping midden in de natuur aan de Suriname rivier. Een oase van rust, gevuld met luxe en het heerlijhke eten, doet jou nog even verwennen. Tegelijkertijd scoren we nog onze op deze geweldige plek. Kans op Bate-necked Fruitcrow, Red-fan Parrot, Badt Falcon en meerdere Toucan's. Dit is ook de plek waar regelmatig de Amazone Bosmeester (Bushmaster) gespot wordt. De grootste gifslang van de wereld. De volgende dag maken we ons op voor het vertrek naar huis (de meeste vluchten vanuit Suriname zijn laat op de dag). Het avontuur is over, maar de herinneringen blijven levenslang en staan op de vele schitterende foto's waar we mee thuis komen. Danki Suriname!
Einde reis.
Het doel van deze unieke natuur fotografiereis is: een natuurbeleving met expeditie-achtige elementen te archiveren met onze camera’s. We creëren, met top gidsen en begeleiders, optimale kansen om geweldige natuurfoto's te maken. Er is veel ruimte voor eigen creativiteit en veel individuele ondersteuning. Het zal een avontuur worden om nooit meer te vergeten.
SURINAME.....anders.....Route 2
Reuzenotters, Altijd in groepjes en ze kunnen goed nieuwschierig zijn.
Toco of reuzentoekan, In Suriname alleen waar te nemen omgeving Nieuw Nickerie en bij de Marataka rivier. Dit is natuurlijk een stich van vier foto's.
De Tropical Schreech-owl heb je in lichte en donkere variaties. Altijd een fraaie verschijning.
De Bruine Pelikaan zie je overal aan de kust. Dit is een eerste jaars.
Snail Kite / Slakkenwouw. Deze schitterende roofvogel voedt zich bijna uitsluitend met moeras waterslakken. Foto: Wim de Groot.
Dendrobates tinctorius. Dyeng Poison dart Frog. Schilderskikker. Het zijn schitterende kikkertjes en endemisch voor het Guyana-schild.
American Pygmy Kingfisher. Groene dwergijsvogel. Waar in Afrika de ijsvogels meer blauw kleuren, zijn ze in Zuid-Amerika juist overwegend groen.
Huiswinterkoning / House Wren / Troglodytes aedonclarus clarus. Komt in heel amerika voor en telt 33 ondersoorten. Je ziet ze overal waar de mensen wonen.
Dipsas indica indica. Big-headed Snail-eating Snake.Bruine dikkopslang of Bruine slakkeneter.
Zwarte Arendbuizerd / Great Black Hawk. Midden in de Amazone regenwouden zijn en dan een niet schuwe vogel als deze ontmoeten is een bijzondere ervaring.
Deze Maron vrouw kijkt aandachtig naar de Groene Leguaan die, onze gids/herpoloog Dick Lock, vond en toonde. Die zal lekker smaken, lijkt ze te denken....
Dit is de Blauw-gele ara / Blue-and-yellow macaw, één van de 5 ara soorten die in Suriname voorkomt.
Northern Orange-legged Leaf Frog / Zuid-Amerikaanse makikikker.
Kleine geelkopgier/Lesser yellow-headed vulture
Veel van Paramaribo zullen we niet zien maar we moeten wel een paar keer over de brug om in Peperpot nature reserve te komen en er overheen vliegen naar Palumeu.
Het is niet de beet maar de steek van de Bullet ant /Kogelmier die één van de pijnlijkste is van de wereld. De lokale gidsen weten hem wel te vinden.
De prehistorische 'Hoatzin'. Een vogel die zo uit jurassic park komt gelopen. Één van de target soorten. Foto: Wim de Groot.
Een ontmoeting met een Reuzemiereneter is er weer één om nooit meer te vergeten.
White-throated toucan / Roodsnaveltoekan. Één van de 7 Toekan soorten die Suriname rijk is. We gaan er zeker een paar op de foto krijgen.
Fer de Lance / Gewone Landspuntslang of de Labaria in het Surinaams. Een erg mooie maar giftige slang en daarom hebben we gerenomeerde en lokale gidsen bij ons.
De Brachygastra smithii, een soort honingwesp, verdedigt het nest door er op te zitten met de angels in de aanslag. Het is een neotropische sociale wesp en een van de weinige wespen soorten die honing produceert.
Common squirrel monkey / Grijsgroen doodshoofdaapje (bekend van Pipi Langkous) één van de 8 voorkomende apen in Suriname.
De Harpij / Harpy eagle is een roofvogel in Suriname die het bloed sneller laat stromen bij de vogelaars onder ons.
's Avonds is er ook veel levendigheid in het Amazone regenwoud. Deze Ocelot is een echte nachtbraker. Wij zullen er ook zijn en duimen !
Chestnut Woodpecker / Vaalkuifspecht. We zullen erg veel spechten soorten gaan zien in Suriname en ze zijn allemaal even prachtig.
Braziliaanse zwerfspin (Phoneutria nigriventer) Soms worden exemplaren in Europa ingevoerd als verstekeling tussen een lading fruit, vandaar de informele naam bananenspin. Ze zijn behoorlijk giftig.
De Vorkstaartbosnimf is een veel voorkomende Kolibrie.
Green Kingfisher / Groene Ijsvogel. Een echte regenwoud ijsvogel langs alle oevers van de rivieren.
Een fraaie sprinkhaan gespot tijdens de herping avond sessie. Suriname heeft alles!!!
Red-rumped Agouti / Goudhaas. ik vind Goudhaas een beetje rare naam en noem hem Goudagouti. De Goudagouti is een echte soort voor het Guyanaschild..
Dit is de Crimson Topaz, een super mooie kolibrie die hoog op menig vogelaars verlanglijstje staat.
Schneiders gladvoorhoofdkaaiman. Hij komt voor bij snelstromend zoet water en is een regenwoud bewoner.
Met wat geluk spotten we een Laaglandtapir, South American tapir. Echt een bizar mooi beest om van zo dichtbij te zien.
Vanaf een hoger standpunt aan de oevers is het perfect om de voorbij vliegende Red-and-green Macaw's / Groenvleugelara's te fotograferen.
Siproeta stelenes / Malachietvlinder. Suriname is ook een echt vlinder paradijs dus zeker de macrolens meenemen.
Tijdens de avondsessies is het ook uitkijken naar de uilen en de nachtzwaluwen. Dit is de Common Pauraque / Nyctidromus albicollis albicollis
De Blood-colored woodpecker / Bloedrugspecht, is bijna endemisch voor Suriname. Dit is dus een moetje. Wij gaan ervoor.
Squirrel Cuckoo / Eekhoornkoekoek.
In Suriname komen geen bijeneters voor. Er zitten wel Jacamar's en die doen eigenlijk hetzelfde, bijen vangen. Dit is de Green-tailed Jacamar / Groenstaartglansvogel.
Alles is vooraf perfect geregeld maar het avontuur maken we zelf.
Een prachtige Witgezichtsaki poseerde even voor ons. Dit is een vrouwtje. Het mannetje heeft het typerende witte masker. Zulke ontmoetingen zijn er in iedere reis.
Genieten van de mooiste slangen in Suriname. Deze wurgslang is een Slanke Boomboa / Amazon tree Boa.
Deze Hoatzin, ook wel stinkvogel genoemd in Suriname, is toch wel een kadootje van de natuur. Foto: Wim de Groot.
Dit kikkertje is de Three-striped poison dart frog / Pijlgifkikkrtje. Een schatje toch?
18 daagse meest complete Suriname natuur, cultuur, vogel en wildlife fotografiereis.
Aantal deelnemers: Minimaal 5 en Maximaal 8
VOORJAAR vertrek 23 februari 2025.
Van Amsterdam naar Zanderij, Suriname.
Weer thuis 12 maart 2025.
NAJAAR vertrek 2 november 2025.
Van Amsterdam naar Zanderij, Suriname.
Weer thuis 19 november 2025.
Prijs per persoon € 5.075,00
(onder indeling ).
Inclusief: internationale vluchten en binnenlandse vluchten, alle transporten alle boottochten, alle accommodaties, ontbijt, lunches, diners, entree gelden, water, ondersteuning en begeleiding van gerenommeerde natuurfotograaf en meerdere lokale natuurgidsen en specialisten tijdens de reis.
Niet inbegrepen zijn: Toeristen entry fee, zelf bestelde dranken en alcohol, optionele excursies, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Reisverzekering met werelddekking verplicht.
Eenpersoons kamertoeslag € 450,00 (niet altijd overal mogelijk).
Vlucht toeslag; als de internationale vluchten binnen een jaar met meer als 10% zijn gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar.
Garantieregeling € 9,00
Dit aanbod valt onder de garantie van het garantiefonds GGTO. U kunt de voorwaarden van deze garantiefonds vinden op de website van garantiefonds GGTO.
Uw begeleider, natuurfotograaf, vogelaar, natuurreizen specialist en Suriname expert, Peter Grobben.
Verslag februari 2022 Ger Dirks
Reisschema VOORJAAR
Dag 1. Zondag 23 februari.
Amsterdam > Zanderij > Peperpot. 56km.
Dag 2. Maandag 24 februari.
Peperpot > Maratakka. 198km.
Dag 3. Dinsdag 25 februari.
Maratakka > Bigi pan. 43km.
Dag 4. Woensdag 26 februari.
Bigi pan.
Dag 5. Donderdag 27 februari.
Bigi pan > Apoera. 42km.
Dag 6. Vrijdag 28 februari.
Apoera > Wannawiro 60km.
Dag 7. Zaterdag 1 maart.
Wannawiro.
Dag 8. Zondag 2 maart.
Wannawiro.
Dag 9. Maandag 3 maart.
Wannawiro > Apoera 60km.
Dag 10. Dinsdag 4 maart.
Apoera.
Dag 11. Woensdag 5 maart.
Apoera > Peperpot. 280km.
Dag 12. Donderdag 6 maart.
Peperpot.
Dag 13. Vrijdag 7 maart.
Peperpot > Palumeu. 10km.
Dag 14. Zaterdag 8 maart.
Palumeu.
Dag 15. Zondag 9 maart.
Palumeu
Dag 16. Maandag 10 maart.
Palumeu > Seliba (of Palulu). 49km.
Dag 17. Dinsdag 11 maart.
Seliba > Zanderij > Amsterdam. 27km.
Dag 18. Woensdag 12 maart.
Aankomst Amsterdam.
Reisschema NAJAAR
Dag 1. Zondag 2 november.
Amsterdam > Zanderij > Peperpot. 56km.
Dag 2. Maandag 3 november.
Peperpot > Maratakka. 198km.
Dag 3. Dinsdag 4 november.
Maratakka > Bigi pan. 43km.
Dag 4. Woensdag 5 november.
Bigi pan.
Dag 5. Donderdag 6 november.
Bigi pan > Apoera. 42km.
Dag 6. Vrijdag 7 november.
Apoera > Wannawiro 60km.
Dag 7. Zaterdag 8 november.
Wannawiro.
Dag 8. Zondag 9 november.
Wannawiro.
Dag 9. Maandag 10 november.
Wannawiro > Apoera 60km.
Dag 10. Dinsdag 11 november.
Apoera.
Dag 11. Woensdag 12 november.
Apoera > Peperpot. 280km.
Dag 12. Donderdag 13 november.
Peperpot.
Dag 13. Vrijdag 14 november.
Peperpot > Palumeu. 10km.
Dag 14. Zaterdag 15 november.
Palumeu.
Dag 15. Zondag 16 november.
Palumeu
Dag 16. Maandag 17 november.
Palumeu > Seliba (of Palulu). 49km.
Dag 17. Dinsdag 18 november.
Seliba > Zanderij > Amsterdam. 27km.
Dag 18. Woensdag 19 november.
Aankomst Amsterdam.
© 2025 Protinus
Op alle teksten en foto’s van deze site berust copyright en zijn eigendom van Peter Grobben Fotografie en mogen, zonder schriftelijke toestemming, niet gebruikt worden.