SURINAME….. anders…..Route 1
Het Amazone regenwoud met al zijn unieke inwoners.
Teju (Sapakara)
Groen Suriname, wat een heerlijke bestemming is dat! En wel hierom: bijna 90 procent van het landoppervlak is nog bos en puur Amazone regenwoud: Suriname heeft veel verschillende Habitats, van zee mangroves en moerassen tot tropische savannes en onmetelijke Amazone regenwouden: Suriname herbergt een onbegrensd aantal aan unieke vogels, zoogdieren, insecten, amfibieën en reptielen: de Surinamers zijn vriendelijk, Nederlands sprekend en enorm gastvrij: Suriname is gezellig, heeft een rijke cultuur, lekker eten en het is er heerlijk warm. Dit is DE reis die je wil maken. Voor ons, natuurfotografen, met zo veel schitterende natuuronderwerpen, is het een sprookje dat uitkomt.
Suriname maakt deel uit van het geologische Guyanaschild. Een gebied wat zich uitstrekt over een stuk Venezuela en Guyana in het westen, Frans-Guyana in het oosten en een stuk Brazilië en Colombia in het zuiden. Hier komen dieren voor die nergens anders ter wereld voorkomen en er worden zelfs, tot op de dag van vandaag, nog nieuwe soorten ontdekt. In deze uniek uitgedachte reis leggen we de nadruk op het Amazone regenwoud met al zijn specifieke soorten. Fotograferen in de jungle is een echte uitdaging omdat je snel moet kunnen schakelen in donkere omstandigheden en dan weer in open stukken met veel hard licht. Wij zullen u hierin professioneel ondersteunen en begeleiden.
Over uitdaging gesproken, we proberen verschillende super soorten voor de lens te krijgen. Vogels als de Guyanapepervreter, de Oranje rotshaan, de Zigzagreiger, de Strogele en bloedrode specht en heel misschien wel de magische Harpij. Zoogdieren zoals de 8 apensoorten, de reuzen otter, de Tapir maar ook de Jaguar kunnen we hier spotten. Vergeet zeker niet de macrolens en flitser mee te nemen voor de nachtelijke herping sessies en ook voor de insecten op de dag. Kleurrijke vlinders, libellen, spinnen, slangen en kikkers zijn er legio te vinden. Door ondersteuning met meerdere lokale gidsen en specialisten is het succes 100% verzekerd.
Reisbeschrijving.
De vlucht van Amsterdam naar Suriname is rechtstreeks. De eerste accommodatie is een uurtje rijden van het vliegveld. Voordat je het weet zit je al aan het eerste Parbo biertje. Het zal gelijk opvallen dat je midden in de groene natuur zit vol nieuwe bijzondere soorten. Dat komt omdat het vliegveld midden in de bossen ligt een uur rijden van Paramaribo af. We zien onze eerste toekan, de Zwartnekarassari, onze eerste kolibrie, de Franje-amazilia, onze eerste specht, de Gestreepte helmspecht, onze eerste ara, de Roodschouderara en ga zo maar door. We horen een Schreeuwpiha, een mega grote Cicade, en spotten misschien al een drievingerige luiaard. Het natuurfotografie feest kan beginnen.
We worden wakker van de altijd rumoerige Grote kiskadie’s. Na een eerste boottocht in de ochtend vertrekken we gelijk door naar de volgende Accommodatie. Deze is weer verder het binnenland in en de bossen veranderen langzaam in heuse primaire oerwouden. De laatste 14km zijn zwaar, stijl en onverhard. Eenmaal boven aangekomen worden we verwelkomd door een geweldig uitzicht over het Brokopondo stuwmeer. We zitten nu op de Brownsberg midden in de jungle. De accommodatie is basic en we koken zelf. We slapen in met de geluiden van kikkers, insecten en.... Brulapen! Ja we zijn al echt in de Jungle.
We verblijven hier drie dagen en worden vergezeld door een zeer gerenommeerde Surinaamse natuur en vogelgids. Brownsberg staat bekend zijn grote hoeveelheid apensoorten die in Suriname voorkomen. De Roodhandtamarin is echt een schatje en endemisch voor het Guyana schild. Het is ook uitkijken naar specifieke Guyana schild vogels, bijvoorbeeld de Guyanapepervreter, de Orpheuswinterkoning of de Witvoorhoofdmanakin. Zo gaan we maar door en steekt er een Goudhaas over of zitten er trompetvogels op onze voederplek. Liefhebbers voor het kleine spul worden ook blij bij het zien van de vele pijlgifkikkertjes, vlinders, juffers, spinnen en torren.
We vertrekken voor de volgende accommodatie nog verder het Amazone regenwoud in. De belangrijkste drie basis elementen zijn hier goed geregeld, douchen, slapen en vooral lekker eten. Deze magische plek, aan de kleine Saramacca rivier, komt zo uit een hoofdstuk van een ontdekkingsreizigers avonturenboek. De kolibries zitten op de feeders bij het uitzichtpunt over de rivier. Een lange trap brengt je aan het kraakheldere water, waar je van rots tot rots kan zwemmen. We gaan op expeditie met de lokale vogelgids naar één van onze grootste target soort. Het dansen van de Guianan Cock-of-the-rock. Deze soort staat bij vele vogelaars hoog op hun wenslijst samen met de Capuchinbird en Pompadour Cotinga waar we hier ook op jacht naar gaan.
De dagen zijn lang en we stoppen niet na zonsondergang. Het nachtleven in het Amazone regenwoud is haast nog mooier als op de dag. We gaan, met een herpetoloog, deze wondere wereld echt ervaren. We verblijven 4 dagen op deze onuitputbare mooie plek en optioneel zijn er veel activiteiten te ondernemen. Één ervan is een hiking tocht naar de top van de Fredberg inclusief een overnachting op de berg in een hangmat. Een topervaring die je, de rest van je leven, nooit meer zal vergeten.
Na al deze overweldigen Amazone regenwoud indrukken is het even tijd voor wat anders. De volgende accommodatie is helemaal terug richting Paramaribo. Hier strijken we neer in een luxe accommodatie bij de bossen van Peperpot aan de Suriname rivier. De plantage geschiedenis van Suriname en het culture erfgoed is hier nog duidelijk zichtbaar. Het is nieuwe natuur en ook hier wemelt het weer van de dieren. In twee dagen gaan we er zo veel mogelijk voor de lens zien te krijgen. Een uitgebreide boot-safari zal ons, via de Suriname rivier, door de mangrove moerassen brengen aan de kust. Tijdens deze tocht gaan we onnoemelijk veel zien. Bijzonderheden als de Marine Tucuxi dolfijn, de Four-eyed fish, de West indian Manatee, de Boat-billed Heron, de Scarlet Ibis, de Magnificent Frigatbird, de Snail kite, vele steltlopers, de Black Skimmer, de Large-billed Tern, Flamingo’s en ga zo maar door.
In het nationaal park ‘Peperpot’ gaan we op zoek naar de Arrowhead Piculet, de Blood-colored Woodpecker, de Guianan Trogon, de echte Doodshoofd aapjes (bekend van Pipi langkous), de Brown Capuchin monkey en vele andere dieren. Peperpot staat bekend om zijn enorme diversiteit aan diersoorten in een klein gebied. Ook hier gaan we een herping avond sessie doen. Deze twee dagen zullen omvliegen.
Over vliegen gesproken, de volgende accommodatie is alleen maar te bereiken middels een binnenlandse vlucht. We gaan weer het Amazone regenwoud in, nu nog verder landinwaards, op zoek naar dieren die je alleen maar daar kan spotten. We krijgen een eigen lokale natuurgids en bootsman toegewezen, die ons de komende vier dagen gaat begeleiden door de jungle en over het water. Deze unieke locatie is zo puur dat er strikte regels zijn om de absolute veiligheid te waarborgen. Het zal ons aan werkelijk niks ontbreken, het paradijs is gevonden.
We gaan op zoek naar oa de Jaguar, de Laaglandtapir, de Reuzenotter, de Ocelot, de Harpy Eagle, de Sunbittern, de Bleu-and yellow Macaw, de Groene leguaan, de Green Vine snake, de South American Bullfrog, de Pinktoe Tarantula, Morpho Butterfly’s en ga zo maar door. De dieren diversiteit en soorten aantallen zijn ontelbaar. Daar komt nog bij dat er vele soorten nog niet eens ontdekt zijn of beschreven. Natuurbeleving ‘pur sang’. Iedere dag kunnen we kiezen uit een scala aan activiteiten zoals vogelen, varen, hiking tochten, macro fotografie, avond herping en alles met als doel....schitterende foto’s te maken van geweldige natuurbelevingsmomenten. Een dag bijkomen aan het zwembad en heerlijk genieten van de luxe service in deze lodge, klinkt natuurlijk ook erg aantrekkelijk. Het afscheid zal dan ook zwaar vallen als we de vijfde dag dit natuurpareltje moeten verlaten terug naar Paramaribo en onze warme huiskamer bij Sutopia Peperpot.
Er rest nog een leuke ochtend op het programma. Onderweg naar het vliegveld vertrekken we vroeg en struinen bij de savanne vlaktes langs het vliegveld op zoek naar Holenuiltjes en de Zwartkopsoldatenspreeuwen. Misschien zien we op de valreep nog de imposante Reuzenmiereneter. Dan is het echt gedaan met het ultieme jungle avontuur en in het vliegtuig naar huis krijgen ze die lach niet van je gezicht. dit pakken ze nooit meer van je af !!!
Einde reis.
Het doel van deze natuur fotografiereis is: een unieke natuurbeleving met expeditie-achtige elementen archiveren met onze camera’s. We creëren, met top gidsen en begeleiders, optimale kansen om geweldige natuurfoto's te maken. Er is veel ruimte voor eigen creativiteit en krijgt veel individuele ondersteuning.
Route kaart SURINAME.....anders.....
Swallow-winged Puffbird of Swallow wing. Ze vliegen boven het water en vangen de insecten met het grootste gemak. Een lucht acrobatiek van de hoogste klasse.
De Surinaamse Gestreepte Miersluiper of Guyanamiersluiper / Guianan streaked antwren. Weer zo een specifieke soort voor het Guyanaschild.
Een soort Prachtbij / Orchid Bee. We zullen ook de groene glimmende gaan zien.
Slanke boomboa of Tuinboa / Amazon tree boa or Slender tree boa. (Corallus hortulanus) Een prachtige wurgslang in Suriname die 2,5 meter lang kan worden.
Libellen en vlinders in overvloed. Er komen er duizenden voor in Suriname.
Black-capped Donacobius / Zwartkapdonacobius. Een leuke vogel die zich ophoudt in waterrijk gebied met veel waterplanten. De clown van de rietkragen.
Rufecent Tiger-heron / Rosse tijgerroerdomp. We hebben kans om hem te vinden langs de oevers van de rivieren tijdens onze boottochten.
Musician Wren / Orpheuswinterkoning / Cyphorhinus arada. Wat een gaaf vogeltje is dat dan! Bijna iedere Musician Wren hebben een iets ander deuntje en allemaal zo mooi.
Zebramierklauwier / Fasciated Antshrike. Wat een vogel en wat een naam ook, ha ha. Veel vogels eten mieren in Zuid-Amerika en zijn er naar vernoemt.
Veel van Paramaribo zullen we niet zien maar we moeten wel een paar keer over de brug om in Peperpot nature reserve te komen en er onderdoor varen naar de Warappa kreek.
Een schuw reigertje, de Zigzag Heron / Zigzagreiger. Super lastig om op de foto te krijgen. Eenvoudig van kleur maar voor vogelaars echt een super waarneming.
Skeleton Tarantula / Ephebopus murinus. Een hand grote vogelspin. De lokale gidsen weten hem wel te vinden.
Een ontmoeting met de grootste kat van Zuid-Amerika is er één om nooit meer te vergeten, de Jaguar.
Fork-tailed Woodnymph (Thalurania furcata) Ook in Suriname komen veel Kolibrie soorten voor.
De target van deze reis, de Guianan Cock-of-the-rock of Oranje rotshaan. En dan het liefst dansend op een lek.
De Emerald palm snake, (Philodryas viridissimus) Een schitterende licht giftige slang die niet snel gezien wordt tussen de groene bladeren en takken.
Red-faced spider monkey, Kwata is de grootste aap van de 8 voorkomende in Suriname.
De Harpij / Harpy eagle is ook zo een ontmoeting in Suriname om nooit meer te vergeten. De sterkste roofvogel ter wereld.
's Avonds is er ook veel levendigheid in het Amazone regenwoud. Deze Ocelot is een echte nachtbraker. Wij zullen er ook zijn !
Cream-coloured Woodpeckers / Strogele Spechten' op een termietennest. We zullen erg veel spechten soorten gaan zien in Suriname en allemaal even prachtig.
Braziliaanse zwerfspin (Phoneutria nigriventer) Soms worden exemplaren in Europa ingevoerd als verstekeling tussen een lading fruit, vandaar de informele naam bananenspin. Ze zijn behoorlijk giftig.
Glittering-throated Emerald / Franje-amazilia. Een veel voorkomende Kolibrie.
American Pygmy Kingfisher. Groene dwergijsvogel. Waar in Afrika de ijsvogels meer blauw kleuren, zijn ze in Zuid-Amerika juist overwegend groen.
Leafy Sphinx (Xylophanes chiron) Een fraaie pijlstaart gespot tijdens de herping avond sessie. Suriname heeft alles!!!
Foto: Ger Dirks, deelnemer maart 2019 Suriname anders. Bruine kapucijnaap met knabbel blaadje.
Foto: Fred Pansa 2019, onze natuurspecialist en vogelaar uit Suriname. Dit is de Crimson Topaz, een super mooie kolibrie die hoog op menig vogelaars verlanglijstje staat.
Met wat geluk spotten we een Laaglandtapir, South American tapir. Echt een bizar mooi beest om van zo dichtbij te zien.
Vanaf een hoger standpunt aan de oevers is het perfect om de voorbij vliegende Red-and-green Macaw's / Groenvleugelara's te fotograferen.
Siproeta stelenes / Malachietvlinder. Suriname is ook een echt vlinder paradijs dus zeker de macrolens meenemen.
Tijdens de avondsessies is het ook uitkijken naar de uilen en de nachtzwaluwen. Dit is de Roetnachtzwaluw / Blackish Nighjar.
De Arrowhead Piculet / Guyanadwergspecht, is endemisch voor Suriname. Dit is dus een moetje. Wij gaan ervoor.
Green-backed Trogon / Groenrugtrogon.
In Suriname komen geen bijeneters voor. Er zitten wel Jacamar's en die doen eigenlijk hetzelfde, bijen vangen. Dit is de Yellow-billed Jacamar / Geelsnavelglansvogel.
Alles is vooraf perfect geregeld maar het avontuur maken we zelf.
JIJ was het, die ons wakker hield in de nacht op Brownsberg. Een schitterende Guyanabrulaap verontschuldigde zich in het vroege ochtend licht.
Genieten van de mooiste slangetjes van Suriname ook deze Tropical Flat Snake (Siphlophis compressus) poseerde fraai.
Dit kleine boom kikkertje is de ‘Sphaenorhynchus lacteus (Lime Tree Frog). Een schatje toch?
Long-tailed Hermit. Oostelijke langstaartheremietkolibrie. Alsof er een engeltje voorbij vliegt. Fredberg Suriname. Wie gaat er mee?
Bolivian bleating frog / Hamptophryne boliviana. We zullen heel veel soorten amfibieën en reptielen zien en ook daar aandacht aan geven in de herping foto sessies met een herpetoloog.
18 daagse exclusieve Amazone fotografiereis, expeditie, natuur, cultuur, vogels en wildlife.
Aantal deelnemers: Minimaal 5 en Maximaal 8
VOORJAAR vertrek 31 januari 2025.
Van Amsterdam naar Zanderij, Suriname.
Weer thuis 17 februari 2025.
NAJAAR vertrek 10 oktober 2025.
Van Amsterdam naar Zanderij, Suriname.
Weer thuis 27 oktober 2025.
Prijs per persoon € 4.995,00
(onder indeling ).
Inclusief: internationale vluchten en binnenlandse vluchten, alle transporten, alle boottochten, alle accommodaties, ontbijt, lunches, diners, alle entree gelden en activiteiten, water, ondersteuning en begeleiding van gerenommeerde ervaren natuurfotograaf en meerdere lokale en proffesionele natuurgidsen/specialisten tijdens de reis.
Niet inbegrepen zijn: Toeristenvisum, zelf bestelde dranken en alcohol, optionele excursies, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Reisverzekering met werelddekking verplicht.
Eenpersoons kamertoeslag € 600,00 (erg lastig, soms niet overal mogelijk).
Vlucht toeslag: als de internationale vluchten binnen een jaar met meer als 10% zijn gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar.
Garantieregeling € 9,00
Dit aanbod valt onder de garantie van het garantiefonds GGTO. U kunt de voorwaarden van deze garantiefonds vinden op de website van garantiefonds GGTO.
Uw begeleider, Natuurfotograaf, Vogelaar, Natuurreizen specialist en Suriname expert, Peter Grobben.
Verslag maart/april 2019 Ger Dirks.
Verslag november 2022 Marc Gottenbos.
Reisschema VOORJAAR
Dag 1. Vrijdag 31 januari.
Amsterdam > Zanderij > Afrobaka. 50km.
Dag 2. Zaterdag 1 februari.
Afrobaka > Fredberg. 118 km.
Dag 3. Zondag 2 februari.
Fredberg.
Dag 4. Maandag 3 februari.
Fredberg.
Dag 5. Dinsdag 4 februari.
Fredberg.
Dag 6. Woensdag 5 februari.
Fredberg > Brownsberg. 80km.
Dag 7. Donderdag 6 februari.
Brownsberg.
Dag 8. Vrijdag 7 februari.
Brownsberg.
Dag 9. Zaterdag 8 februari.
Brownsberg > Paramaribo > Peperpot. 117km.
Dag 10. Zondag 9 februari.
Peperpot.
Dag 11. Maandag 10 februari.
Peperpot > Braamspunt > Peperpot.
Dag 12. Dinsdag 11 februari.
Peperpot > Paramaribo > Kabalebo. 10km.
Dag 13. Woensdag 12 februari.
Kabalebo.
Dag 14. Donderdag 13 februari.
Kabalebo.
Dag 15. Vrijdag 14 februari.
Kabalebo
Dag 16. Zaterdag 15 februari.
Kabalebo > Peperpot. 10km.
Dag 17. Zondag 16 februari.
Peperpot > Zanderij > Amsterdam. 59km.
Dag 18. Maandag 17 februari.
Aankomst Amsterdam
Reisschema NAJAAR
Dag 1. Vrijdag 10 oktober.
Amsterdam > Zanderij > Afrobaka. 50km.
Dag 2. Zaterdag 11 oktober.
Afrobaka > Fredberg. 118 km.
Dag 3. Zondag 12 oktober.
Fredberg.
Dag 4. Maandag 13 oktober.
Fredberg.
Dag 5. Dinsdag 14 oktober.
Fredberg.
Dag 6. Woensdag 15 oktober.
Fredberg > Brownsberg. 80km.
Dag 7. Donderdag 16 oktober.
Brownsberg.
Dag 8. Vrijdag 17 oktober.
Brownsberg.
Dag 9. Zaterdag 18 oktober.
Brownsberg > Paramaribo > Peperpot. 117km.
Dag 10. Zondag 19 oktober.
Peperpot.
Dag 11. Maandag 20 oktober.
Peperpot > Braamspunt > Peperpot.
Dag 12. Dinsdag 21 oktober.
Peperpot > Paramaribo > Kabalebo. 10km.
Dag 13. Woensdag 22 oktober.
Kabalebo.
Dag 14. Donderdag 23 oktober.
Kabalebo.
Dag 15. Vrijdag 24 oktober.
Kabalebo
Dag 16. Zaterdag 25 oktober.
Kabalebo > Peperpot. 10km.
Dag 17. Zondag 26 oktober.
Peperpot > Zanderij > Amsterdam. 59km.
Dag 18. Maandag 27 oktober.
Aankomst Amsterdam
© 2025 Protinus
Op alle teksten en foto’s van deze site berust copyright en zijn eigendom van Peter Grobben Fotografie en mogen, zonder schriftelijke toestemming, niet gebruikt worden.