NAMIBIË….. anders….. Route 1
Dwars door het Damaraland. Etosha, the African Wildlife experience.
Dé Namibië-reis met ruimte om echt alles intens te beleven. Genieten van de prachtige wilde dieren en adembenemende landschappen. We vervoeren ons, de gehele reis met grote 4x4 Toyota’s om onderweg nergens te hoeven twijfelen of we wel door kunnen. Damaraland is het gebied ten noordwesten van Windhoek. Tussen de Skeletoncoast in het westen, en de Kalahari-woestijn in het oosten. Het sluit aan op het Nationaal park Etosha.
Damaraland heeft een onuitputtelijke diversiteit van schitterende ruige bergachtige woestijn-biotopen. Iedere rotsformatie heeft weer een andere vorm en kleur, maar ook zijn eigen verhaal. We komen op plekken waar het 5 jaar niet geregend heeft. De originele volkeren, die hier wonen, zoals de Damara, Hereno en de Himba, zijn mooi, vriendelijk, kleurrijk en totaal aangepast om te overleven in deze droge habitad. Dat gaan we met eigen ogen zien en beleven.
Het wereldberoemde ‘Etosha National Park’ is uniek met zijn oppervlakte van 22.270 km2 (groter dan de helft van Nederland) en zijn zoutpan, die vanuit de ruimte kan worden gezien. Het park bestaat uit een enorm scala van verschillende habitatten. Open graslanden en savannes afgewisseld met bossen van Acacias, Terminalias en Tambotie bomen. Deze biodiversiteit staat garant voor een overvloed aan dieren die in het park voorkomen. De vertegenwoordiging van zoogdieren is met 114 soorten gigantisch. Grote jongens zoals Leeuw, Olifant, Witte en Zwarte neushoorn, Giraf, Wildebeest, Cheeta, Zebra, Springbok, Gemsbok, Zwart faced Impala, teveel om op te noemen. Onder de kleinere soorten treft u Zadeljakhals, Grootoorvos, Honingdas, Gele mangoeste, Dikdiks, Grondeekhoorn, ga zo maar door. Mocht u boeken dan gaan we daar dieper op in tijdens het voortraject en de info meeting.
Black-faced Impala
Reisbeschrijving.
We vliegen rechtsreeks van Amsterdam, Brussel, Frankfurt of Durtmund naar Windhoek, de hoofdstad van Namibië.
Vanuit Windhoek zitten we binnen een paar uur al midden in de Afrikaanse bush bush en zien onze eerste grote zoogdieren zoals Kudu’s of Waterbokken. In de omgeving van de eerste accommodatie wemelt het van de mooie vogels oa: Grote Glansspreeuw, Roodborsthoningzuiger, Zuidelijke Maskerwever en Diederikkoekoek.
De eerste dagen bij het Erongo Plateau zijn geweldig voor het zien van de Zwarte neushoorn en de zeldzame Hartmanns bergzebra. Het prachtige kleinschalige gasthuis ligt midden in de natuur vlak aan de Omaruru rivier. Hier zal de natuurbeleving hoogtij gaan vieren. We gaan met onze gids op safari en krijgen de allermooiste plekken te zien. Verder kunnen we zoeken rond het kamp voor de endemische Roodstuitrotszanger, of struinen langs de rivier voor de Afrikaanse paradijsmonarch. Tijdens een wandeling over de rotsen zien we de Love birds, Perzikkopagapornis.
De rit van Erongo naar het hart van Damaraland zal indrukwekkend zijn, bestemming ‘Mount Grootberg’ bovenop het Etendeka Plateau. Vele zeggen dat deze locatie, de mooiste plek van heel Namibië is. Het uitzicht zal je niet licht vergeten als er een Augurbuizerd op ooghoogte langs de stijle kliffen scheert bij zonsondergang.
Van Grootberg naar Opuwo is landschappelijk een kleuren en lijnen sprookje voor fotograven. Van zwartgrijze grillige rotsen tot terracotta rood-oranje-gele berg hellingen en ravijnen. Afgewisseld met schaars begroeide groene vlaktes en rivierbeddingen waar soms water stroomt. Hier wonen de zeldzame woestijnolifanten. Het is ook het land van de mooie Himba en Hereno volkeren. Ongedwongen kunnen we een kijkje nemen in hun manier van leven. Een hele bijzondere ervaring.
Van Opuwo rijden we naar het eerste kamp in ‘Etosha National Park’, het magische Dolomite Camp. De klipdassen wonen hier voor je deur en fraaie vogelsoorten als, Kortteenrotslijster, Lannervalk, Maskerbuulbuul, Naaktwangbabbelaar en nog veel meer.
We blijven 5 dagen in Etosha in 4 verschillende kampen. Buiten de kampen mag je nergens de auto uit. Van Dolomite Camp naar Okaukuejo Camp rijden we door de vlakke droge steenwoestijn. De woestijnsoorten zijn rijk vertegenwoordigt en er zijn onderweg overal mooie waterholes om te bezoeken. De waterholes zijn spannend en daar gebeurt altijd wel wat. Vechtende Gemsbokken, grote groepen drinkende Angolagiraffen, Duizenden springbokken op doortrek, het is altijd een verassing.
Dit gedeelte is ook goed voor alle Trappen en Hoenders. De Botswanatrap is onmiskenbaar, met zijn zwart-witte jasje, en heeft een prachtige roep en bals-sprong. Het Okaukuejo Camp heeft de mooiste waterhole met verlichting. Hier vertoeven, met een drankje voor het slapen gaan, is werkelijk genieten. Van Okaukuejo Camp naar Hallali Camp, en naar Numatoni Camp, rijden we langs het zuiden van de zoutpan. Dit gebied is wat groener met graslanden, struiken en open bossen. Hier heb je meer kans op oa, Olifant, Gnoe, Steppezebra, Rode Hartebeest en Neushoorn. Ook de Leeuwen, hyena’s, en met wat geluk, het luipaard, kom je hier tegen.
We rijden een stuk de zoutpan in en wanen ons op een andere planeet. Zelfs hier zitten nog vogels te foerageren in het zout zoals de Kaapse plevier. Voorbij het Numatoni Camp heb je drasland vol met gewone en kleine Flamingo’s, en andere watervogels. Etosha is een natuurbeleving eerste klasse.
We verlaten Etosha en vertrekken naar Okonjima, home of Africat. Het mooiste voor het laatste. Africat Foundation heeft, in de loop der jaren, vastgesteld dat er een focus op onderwijs en onderzoek nodig is om essentieel te zijn voor het bereiken van hun missie, het langdurige behoud van de grote carnivoren in Namibië. Wij gaan dit project bezoeken en ervaren. Daarnaast is er voldoende tijd om, te relaxen en te struinen op diverse wandelroutes op het uitgestrekte plateau, of voor een onvergetelijke Cheeta safari. Met een gezonde tegenzin zullen we dit paradijsje moeten verlaten om de auto’s in te leveren in Windhoek en te vertrekken naar het vliegveld.
Einde reis.
Het karakter van deze fotografiereis is: veel tijd en ruimte inplannen om te observeren én te fotograferen: veel ruimte voor eigen creativiteit: veel individuele ondersteuning. Optionele dagactiviteiten zijn mogelijk en moeten in overleg met de reisbegeleider en de groep.
Route kaart NAMIBIË.....anders..... route 1. Een succes klassieker aan het worden voor PGF reizen.
De Secretarisvogel. Deze roofvogel slaat slangen dood met zijn poten. Toch wel bijzonder en eentje die je wil tegen komen op safari.
Foto: Ger Dirks, deelnemer 2018 Namibië anders. Een grote Olifant bull versperde even de doorgang.
Foto: Riet Pijnappels, deelnemer 2018 Namibië anders. Een portret van een Himba meisje uit het Damaraland.
Foto: Rinus van de Reest, deelnemer 2018 Namibië anders. Springbok in volle vlucht naast de auto met een snelheid van 65km.
Sabotaleeuwerik in een Acazia struik aan de rand van het onmetelijke Etosha zoudpan.
De 'Namib rock Agama' zie je veel waar rotsen zijn........echt waar, ha ha. Damaraland dus.
Niks busjes met beperkingen....de trouwe 4x4 Tyota Hilux'en brengen ons, super veilig, overal. Perfect om uit te fotograferen.
Zoutpan Etosha voordat je bij Namutoni camp ariveert. Grote groepen gewone flamingo's en ook wat kleine flamingo's in het laatste licht.
De Zwarte neushoorn zie je in de bossen en struiken vegatatie. Met zijn puntlippen eet hij bladeren en dunne takken. De Witte neushoorn heeft brede lippen om te grazen in grasland.
We zijn net na het regensijzoen in Namibië en er kan een buitje vallen.
Landschappelijk is Namibië heel divers en een speeltiuin voor landschapsfotograven. Dolomietberge 1274m
African Paradise Flycatcher, één van de vele juwelen aan vogels die je deze reis gaat spotten.
Olifanten. Etosha heeft tientallen water-holes die we allemaal gaan bezoeken. In het 'Damaraland' komen ook zeldzame woestijn olifanten voor. Met een beetje geluk zien we die ook.
Het kleine grut slaan we niet over. Dit is de Zuid-Afrikaanse olifantspitsmuis / Bushveld elephant shrew. Ze zaten voor het huisje. als je lang genoeg wacht krijg je hem op de foto.
Kaapse taling / Cape tael. Een fraai eendje.
Accomodatie in Damaraland. Stuk voor stuk kleine paradijsjes.
Damaraland is kurkdroog. we komen op plekken waar het 5 jaar niet geregend heeft. Net als Woestijn olifanten en de Gemsbokken weten Giraffen altijd water te vinden.
Een portret van de zeldzame Woestijn Olifant. We kunnen deze soort niet garanderen op de trip maar gaan ons uiterste best doen.
De Gemsbok of Spiesbok noemen ze hier 'African Oryx'. Een schitterende gazelle soort die perfect aangepast is op het woestijn leven.
Bij de accomodaties vind je verkoeling en weer leuke vogels. De Perzikkopagapornis is een echte Namibiër. Op de achtergrond zitten Vaalvleugelspreeuwen.
De weg naar Opuwo is sprookjesachtig en overweldigend. Damaraland is één van het dunst bevolkte gebied ter wereld.
Onverwachtse ontmoetingen zijn altijd leuk. Hier een moeder Grootoorvosje met grote pups.
Een juvinele Bateleur vloog boven de auto's en hield ons in de gaten. Wij hem ook en schoten ons kaartje vol.
In Namibië en Botswana leven nog San people of Bosjesmannen. Één van de volken die hier, eeuwen voordat de westerse invloeden veel veranderde, nog steeds traditioneel leeft. Een bezoek aan deze mensen is een geschenk en beleving apart.
Bergzebra's zijn schuw en zeldzaam. Eenmaal in het vizier zie je het verschil duidelijk met de Steppezebra's.
We zagen een prachtige juveniel Lanner Falcon (Lannervalk) in Etosha. Ik kon niet kiezen dus heb maar een foto-stitch gemaakt van 4 foto's achter elkaar.
Het Jachtluipaard of 'Cheetah' gaan we zeker zien. Zoniet in Etosha dan wel in de laatste dagen bij Okonjima. Namibië heeft de grootste populatie Cheetah's in de wereld.
De Monteiro's Hornbill / Monteiro's Tok is bijna endemisch voor Namibië en een echte Damaraland soort.
Steppen zebra's in een poeltje vol Abdim's Ooievaars. In Etosha kan je alles verwachten.
Deze knuffel vogeltjes zijn Kaapse meeszangers / Chestnut-vented tit-babbler.
15 daagse exclusieve 4x4, wildlife natuur, cultuur, fotografiereis.
Aantal deelnemers: Minimaal 3 en Maximaal 7.
Vertrek 16 april 2025.
Van Amsterdam, Brussel of Frankfurt naar Windhoek.
Weer thuis 30 april 2025.
Prijs per persoon € 4.175,00
(onder indeling)
Inclusief: vliegtickets, alle transporten 4x4, alle accommodaties half pension condieties, lunches water en drankjes onderweg, alle entree gelden, bezoek aan een Himba dorp, bezoek aan de San people, ondersteuning en begeleiding van een gerenommeerde natuurfotograaf.
Niet inbegrepen zijn: zelf bestelde drank en alcohol, fooien, optionele safari’s en excursies, uitgaven van persoonlijke aard. Reisverzekering werelddekking verplicht.
Vlucht toeslag; als de internationale vluchten binnen een jaar met meer als 10% zijn gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar.
Eenpersoons kamertoeslag € 480,00 (soms niet overal mogenlijk).
Garantieregeling € 9,00
Dit aanbod valt onder de garantie van het garantiefonds GGTO. U kunt de voorwaarden van deze garantiefonds vinden op de website van garantiefonds GGTO.
Uw begeleider, Natuurfotograaf, Vogelaar, Natuurreizen specialist en Namibië expert, Peter Grobben.
Reisschema
Dag 1. Woensdag 16 april.
Vertrek Amsterdam, Brussel of Frankfurt.
Dag 2. Donderdag 17 april.
Aankomst in Windhoek > Erongo Plateau. 226km
Dag 3. Vrijdag 18 april.
Erongo Plateau.
Dag 4. Zaterdag 19 april.
Erongo Plateau > Mount Grootberg. 307km
Dag 5. Zondag 20 april.
Mount Grootberg.
Dag 6. Maandag 21 april.
Mount Grootberg > Sesfontein. 135km
Dag 7. Dinsdag 22 april.
Sesfontein > Opuwo. 149km
Dag 8. Woensdag 23 april.
Opuwo > Etosha Dolomite Camp. 183km
Dag 9. Donderdag 24 april.
Etosha Dolomite Camp > Etosha Okaukuejo Camp. 240km
Dag 10. Vrijdag 25 april.
Etosha Okaukuejo Camp > Etosha Hallali Camp. 72km
Dag 11. Zaterdag 26 april.
Etosha Hallali Camp > Etosha Numatoni Camp. 70km
Dag 12. Zondag 27 april.
Etosha Numatoni Camp > Okonjima. 361km
Dag 13. Maandag 28 april.
Okonjima.
Dag 14. Dinsdag 29 april.
Okonjima > Windhoek > Airport vertrek naar huis. 224km
Dag 15. Woensdag 30 april.
Aankomst Amsterdam Brussel of Frankfurt.
BOEKINGSFORMULIER.
Bij PGF reizen betaald u geen boekingskosten of voorschot als u boekt. Pas bij gegarandeerd vertrek, met genoeg deelnemers, gaan we factureren.
© 2025 Protinus
Op alle teksten en foto’s van deze site berust copyright en zijn eigendom van Peter Grobben Fotografie en mogen, zonder schriftelijke toestemming, niet gebruikt worden.