GAMBIA….. birding…..
Vogels in Gambia, wij gaan ze zien en afvinken.
Beautiful Sunbird
Ondertussen is het, onder de vogelaars een bekend fenomeen, vogels kijken in Gambia is hot. Het is een winterzon bestemming waar je enorm veel bijzondere en schitterende exotische gekleurde vogels kan zien. In deze periode van het jaar worden de lokale vogels aangevuld met veel Europese soorten. Zij overwinteren hier langs de voedselrijke weelderige Gambia rivier met zijn uitgestrekte mangrove bossen en natte rijstvelden. Er komen 9 soorten IJsvogels voor in Gambia en 8 soorten Bijeneters, 5 soorten Scharrelaars, 3 soorten Hoppen, 10 soorten Honingzuigers, Gieren, Uilen, Roofvogels, Klauwieren, Glansspreeuwen, Wevers, Vliegenvangers en de vele soorten watervogels. Er zijn al meer dan 680 soorten vogels waargenomen in Gambia. Vogels zien in Gambia gaat gepaard met de warme gastvrijheid van de altijd vriendelijke bevolking. Langs de Gambia rivier verplaatsen we ons 150km het binnenland in op zoek naar zo veel mogelijk soorten bij hotspots in verschillende habitats. Met lokale vissers gaan we de Gambia rivier op en varen door de onmetelijke mangroves op zoek naar bijzondere en zeldzame soorten. We nemen u de hele reis mee naar de beste vogelrijke locaties en dompelen ons in dit West-Afrika avontuur met al zijn praal en pracht.
Lizard Buzzard
Reisbeschrijving.
We vertrekken van Amsterdam of Brussel en komen 's avonds aan in Banjul airport. De warmte omhelst ons en na een korte rit kunnen we een welkomst drankje nuttigen op het terras aan het strand. We zien direct al onze eerste vogels in het donker. De volgende ochtend wakker worden, met het geluid van de branding en de zang van de Buulbuul is geweldig. Het ontbijt, buiten aan het strand, zal je nog blijer maken. Helemaal als de Bonte IJsvogel bijna op het randje van het terras gaat zitten. Als we dan ook nog eens de Feeënhoningzuiger in de tuin zien fladderen en de Geelsnavelwouwen over het strand vliegen, zijn we niet meer te houden.
We beginnen bij de Kotu brug. Hier zijn veel verschillende natuurgebieden bij elkaar, zoals het strand, de zee-mangroven, rijstvelden, graslanden en moerassen. Dit zorgt gelijk voor een enorm aantal vogelsoorten in de nabije omgeving. Leuke soorten zijn; Westelijke rifreiger, Middelste Zilverreiger, Mangrovereiger, Lelieloper, Goudsnip, Woudaap of de nog kleinere Afrikaanse Woudaap. ’s Middags bezoeken we de hoger gelegen golfbanen van het Fajara golfcourse. Hier zien we breedbek, geelsnavel en blauwbuik scharrelaars. Ook Boomhoppen en de Senegalese Sporenkoekoek, Lelkievit en Zwartkopkievit. Natuurlijk is het weer teveel om op te noemen, maar 80 soorten moet haalbaar zijn in deze eerste dag. Bij het diner, in één van de beste restaurants van West Africa, nemen de lijsten door. Wat zal dat Gambiaanse biertje vandaag smaken.
De volgende dag vertrekken we diep het binnenland in langs de Gambia rivier naar het Tendaba kamp. Onderweg zullen zich diverse fraaie vogelrijke gebieden aandienen, waar we overal stoppen om vogels te kijken. Een kleine opsomming van soorten die we onderweg kunnen zien zijn, Kaalkopkiekendief, Noordelijke Grondhoornraaf, Geelsnavelossenpikker, Purperglansspreeuw, Afrikaanse Lepelaar, Stippelspecht, Roodkruinscharrelaar, Goudkapfiskaal, Bisschopsooievaar, Drongo Vliegenvanger, Klein gekuifde IJsvogel, Afrikaanse Nimmerzat, enz enz. In het sfeervolle Tendaba kamp worden we hartelijk ontvangen. De volgende dag gaan we, met de lokale vissers, varen door de 'Bao-bolong wetland mangroves' aan de noordoever van de Gambia rivier. 's Middags verkennen we de gebieden rond het Tendaba kamp en in het Kiang West nationaal park. De soortenlijst kan deze dag behoorlijk aanzwellen met o.a. Afrikaanse Slangenhalsvogel, Kleine Pelikaan, Steltkluut, Vorkstaartplevier, Moerasvliegenvanger, Viervleugelnachtzwaluw, Bruine Slangenarend, Zwarte Poseleinhoen, Helmklauwier en misschien de Watertrapper of Pels visuil. Het laatste licht in Tendaba, over de Gambia rivier, is altijd betoverend mooi.
De volgende dag vertrekken we naar het Bitang bolong, een prachtige gebied met zee mangrove bossen en schrale droge struik vlaktes. Deze geweldige accommodatie heeft een uitgestrekte tuin, waar het ook goed vogels kijken is. We worden verwend en ondertussen kunnen we zelf bepalen of we nog even door de mangroves willen peddelen of toch de vogels in de tuin en rond het kamp gaan scoren. Er is zo veel te zien dat we er 2 overnachtingen doen.
De volgende accommodatie ligt aan een rivier midden in de Gambiaanse bossen. Er is hier een vogeltuin, waar 14 jaar aan gewerkt is. Werkelijk een vogelaars walhalla. Hier kunnen we ook met de kano varen wat zeker resultaat op zal leveren. We kunnen zien de: Reuzen ijsvogel, Mozambikaanse Nachtzwaluw, Palmgier, Afrikaanse Dwerguil, Geelvoorhoofdketellapper en de groene en violet Turaco. Tevens is het een goede stek voor alle 3 de honingspeurders. Niet onbelangrijk, De gerechten die voor ons bereid wordt zijn werkelijk verrukkelijk. We willen niet meer weg van deze plek dus hier doen we ook 2 overnachtingen.
De volgende dag vertrekken we door en het zal een top dag worden. De eerste stop is bij Tanji, een geweldig stukje strand langs het Tanji forrest. Hier brengen de lokale vissers de vangst het strand op. Tussen dit prachtige kleurrijke schouwspel zijn de vogels bijna handtam. Soorten als Kelpmeeuw, Dunbekmeeuw, Reuzenstern, Koningsstern, Roze Pelikaan, Grijskopmeeuw, Geelpootmeeuw en Visarend zijn talrijk. We rijden door naar het Kartong Bird Observatory in het uiterste zuiden van Gambia. Het is een uniek moerasgebied aan de kust met veel bijzondere vogels. Goede kans op het zien van Smaragdpurperkoet, Goudsnip, Afrikaanse Dwergijsvogel, Zwartkruinsjagra, Groene bijeneter, Afrikaanse dwergeend en Witwangfluiteend het gaat maar door. Het zal weer een dag vol indrukken worden en een alsmaar groeiende lijst met waarnemingen opleveren. Na een goede nachtrust en een lekker ontbijt gaan we deze schitterende omgeving nog eens verder verkennen. We rijden naar de grensrivier 'de Hallahin' op de plek waar hij de zee instroomt. Hier worden vaak bijzondere waarnemingen gezien. Het uitzicht is er adembenemend. Wat is het genieten, al deze schitterende natuur en overvloed aan vogels, in dit kleine leuke landje. Dan zit het erop.
De terugvlucht zal gekend worden door mijmeringen aan het heerlijke Gambia vogel avontuur wat we net beleefd hebben.
Einde reis.
Het karakter van deze vogelreis is relaxt met veel ondersteuning van gidsen en met veel variatie in habitats.
Bedoeling is om als groep een mooie prestatie en leerzame ervaring neer zetten.
Route kaart GAMBIA.....birding.....
Langs de kust zien we regelmatig doortrekkende Blue-cheeked Bee-eaters / Groene bijeneters.
Deze schattige Dodaars / Little Grebes zie je ook in onze wateren Het zijn echter standvogels en hebben een groot verspreidingsgebied.
In de mangrovebossen hebben we verschillende target soorten. dit is er één van, de Watertrapper / African Finfoot.
Senegalese Griel, een mooie veel voorkomende verschijning in Gambia. We gaan ons best doen om ook de schuwe Kaapse Griel te vinden.
Foto: Eric van Colenberghe, deelnemer 2019. Een prachtige Shikra op zoek naar zangvogeltjes net als wij.
Bij de visafslag van Tanji zitten grote groepen verschillende soorten sternen op het strand. De reuze Stern is één van.
Foto: Eric van Colenberghe, deelnemer 2019. In het drogere habitat zitten weer andere vogels zoals deze fraaie Helmklauwier / White-crested helmetshrike.
We gaan ons best doen om veel uilen soorten te vinden. Deze Geparelde Dwerguil is een dag jager en gaan we zeker zien.
Foto: Manon de Bot, deelnemer 2018. Shining-blue Kingfisher / Glansijsvogel. Een lastige maar zeker niet onmogelijk.
De schuwe Goudsnip is een bijzondere vogel. De mannetjes zorgen voor het broedsel en de vrouwtjes zijn het mooist. Dit is een lelijk mannetje, ha ha.
De Splendid Sunbird / Roodbuikhoningzuiger kun je vinden waar ook bloemen zijn en bloeiende planten zijn er in overvloed hier in Gambia.
De kleinste ijsvogel is de African Pygmy kingfisher / Afrikaanse dwergijsvogel. Deze zit in drogere gebieden en leeft van insecten.
Met een beetje geluk zien we nog een rode 'Oranje wever'. Langzaam kleurt hij zoals de vaal grijs-gele vrouwtjes zijn.
Ook een bewoner van de mangrove bossen is de Witrugkwak / White-backed night heron. Ook één van de uitdagingen om te vinden en zien.
Grijskopijsvogel, één van de 9 soorten IJsvogels die in Gambia voorkomen.
Nimmerzat, die wordt je echt niet zat. Wat een mooie waarneming!
De rivier bij Tendaba stroomt hier al meer dan honderdvijftig km landinwaarts en heeft nog steeds anderhalve meter getijde verschil. Je kunt er dolfijnen zien.
De Violet Turaco is echt een juweel van een vogel. Deze gaan we zeker zien dus dat wordt genieten.
Dottergele Wever / Vitelline Masked Weaver bezig met zijn fraaie nesthuisje. Het zijn ware kunstenaars.
Fine-spotted Woodpecker / Stippelspecht.
Varen door de Bao-bolong wetland mangroves, met zijn onmetelijke getijde stroom-geulen, zal een beleving zijn. Hopelijk zien we deze schuwe Reuzenreiger / Goliath Heron.
De honingzuigertjes zijn toch wel een beetje de kolibries van Afrika. We gaan er veel zien waaronder deze Groenkophoningzuiger / Green-headed sunbird.
Scharrelaars zien we genoeg en deze Sahel Scharrelaar / Abyssinian Roller is het meest algemeen.
Een fraaie verschijning is de Afrikaanse Papegaaiduif / African green pidgeon.
Alsof je een baksteen in het water gooit, dat hoor je als deze Reuzen IJsvogel naar vis duikt.
Noordelijke hoornraaf of Abessijnse hoornraaf (Bucorvus abyssinicus). Een vogel die in Gambia regelmatig gespot wordt en veel meer blauw op de kop heeft als zijn zuidelijke broertje.
Een fraaie roofvogel is toch wel deze Kaalkopkiekendief. Doch hij is niet lief. Hij rooft holen leeg en plundert wevernesten.
De Dwergbijeneter gaan we de eerste dag al afvinken.
Western Banded Snake Eagle / kleine grijze slangenarend
Het kleine grut gaan we zeker niet vergeten. Hier alvast 4 soorten om te oefenen. We zien u graag op onze 'GAMBIA....BIRDING......REIS.
Ondergaande zon en een Roodsnaveltok in een Acazia boom. Tot ziens, Gambia is geweldig !
11 daagse pure vogelreis.
Aantal deelnemers: Minimaal 5 en Maximaal 9.
Vertrek 2 januari 2025.
Van Amsterdam/Brussel naar Banjul.
Weer thuis 12 januari 2025.
Prijs per persoon € 2.755,00
(onder indeling)
Inclusief: internationalen vluchten, alle transporten, alle accommodaties, alle maaltijden, water onderweg, alle entree gelden, 2x boot/kano tochten, ondersteuning en begeleiding van een Nederlandse vogelaar-Gambia specialist en een Gambiaanse top vogelgids.
Niet inbegrepen zijn: dranken, optionele excursies/activiteiten, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Reisverzekering werelddekking (verplicht).
Vlucht toeslag; als de internationale vluchten binnen een jaar met meer als 10% zijn gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar.
Eenpersoons kamertoeslag € 300,00
Garantieregeling € 9,00
Gambiia entry and exit fees € 20,00 contant.
Dit aanbod valt onder de garantie van het garantiefonds GGTO. U kunt de voorwaarden van deze garantie vinden op de website van garantiefonds GGTO.
Uw begeleider, Natuurfotograaf, Libelle specialist, Vogelaar en Gambia expert, Mattias Hofstede.
Reisschema.
Dag 1. Donderdag 2 januari.
Amsterdam/Brussel > Banjul > Kotu. 50km.
Dag 2. Vrijdag 3 januari.
Kotu omgeving.
Dag 3. Zaterdag 4 januari.
Kotu > Lamin > Tendaba. 153km.
Dag 4. Zondag 5 januari.
Tendaba omgeving.
Dag 5. Maandag 6 januari.
Tendaba > Bintang. 75km.
Dag 6. Dinsdag 7 januari.
Bintang omgeving.
Dag 7. Woensdag 8 januari.
Bintang > Pirang > Marakissa. 65km.
Dag 8. Donderdag 9 januari.
Marakissa omgeving.
Dag 9. Vrijdag 10 januari.
Marakissa > Tanji > Kartong. 63km.
Dag 10. Zaterdag 11 januari.
Kartong > Banjul airport. 42km.
Dag 11. Zondag 12 januari.
Aankomst Amsterdam/Brussel.
BOEKINGSFORMULIER.
Bij PGF reizen betaald u geen boekingskosten of voorschot als u boekt. Pas bij gegarandeerd vertrek, met genoeg deelnemers, gaan we factureren.
© 2025 Protinus
Op alle teksten en foto’s van deze site berust copyright en zijn eigendom van Peter Grobben Fotografie en mogen, zonder schriftelijke toestemming, niet gebruikt worden.